środa, 16 sierpnia 2017

wytrawna tarta z figami

Dopiero co pokazywałam słodką tartę z figami, dziś pokażę wersję wytrawną.

Warto zapamiętać i wykorzystać ten przepis, bowiem mój A. orzekł, że jest to najlepsza tarta, jaką w ogóle kiedykolwiek jadł.

Na kruchym spodzie zapiekłam różne rodzaje sera, trochę szynki parmeńskiej i pokrojone w ćwiartki figi, oprószone aromatycznymi przyprawami i skropione oliwą, całość posypana pokruszonymi orzechami.

Naprawdę super zestaw!


składniki:

ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli

nadzienie:
kilka fig
125 g sera mozzarella mini
100 g sera pleśniowego
100 g sera koziego
100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki ulubionych siekanych ziół
szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i cytrynowego pieprzu
2 łyżki oliwy

Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 15 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć rozdrobniony ser, porwaną na małe kawałki szynkę i pokrojone w ćwiartki figi.

Posypać posiekanymi ziołami, oprószyć przyprawami, skropić oliwą.
Wierzch posypać orzechami.

wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20 minut.

4 komentarze: