Dopiero co pokazywałam słodką tartę z figami, dziś pokażę wersję wytrawną.
Warto zapamiętać i wykorzystać ten przepis, bowiem mój A. orzekł, że jest to najlepsza tarta, jaką w ogóle kiedykolwiek jadł.
Na kruchym spodzie zapiekłam różne rodzaje sera, trochę szynki parmeńskiej i pokrojone w ćwiartki figi, oprószone aromatycznymi przyprawami i skropione oliwą, całość posypana pokruszonymi orzechami.
Naprawdę super zestaw!
składniki:
ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
nadzienie:
kilka fig
125 g sera mozzarella mini
100 g sera pleśniowego
100 g sera koziego
100 g szynki parmeńskiej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki ulubionych siekanych ziół
szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i cytrynowego pieprzu
2 łyżki oliwy
Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim dno i boki formy do tarty, ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć rozdrobniony ser, porwaną na małe kawałki szynkę i pokrojone w ćwiartki figi.
Posypać posiekanymi ziołami, oprószyć przyprawami, skropić oliwą.
Wierzch posypać orzechami.
wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Pyszny pomysł na tartę:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Już mi smakuje 😃
OdpowiedzUsuńAle zachęcające połączenie :)
OdpowiedzUsuń