Ciasto drożdżowe z dodatkiem musu z dyni ma nie tylko wyjątkowy kolor, jest niezwykle sprężyste, wilgotne i dłużej niż tradycyjne utrzymuje świeżość.
Powidła śliwkowe - zwłaszcza takie, domowe - znakomicie komponują się z lekko cynamonowym smakiem ciasta.
Zdecydowałam się na zwinięcie ciasta w roladę i pokrojenie na kawałki, z jednej strony węższe, ok 2cm, z drugiej szersze, ok 4cm. Tak przygotowane drożdżówki "wywalają się" w trakcie rośnięcia i pieczenia, dzięki czemu każda ma nieco inny, wyjątkowy kształt. Można oczywiście pokroić je w tradycyjne plastry.
składniki:
ciasto:
4 szkl mąki psyennej
50 g świeżych drożdży
3/4 szkl ciepłego mleka
1 szkl puree z dyni
2 jajka
1/2 szkl cukru
30 g stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
ponadto:
powidła śliwkowe
cukier puder
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i łyżkę
mąki, zostawić pod przykryciem na około 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać sól i cynamon, cukier, jajka,
dyniowe puree i drożdżowy zaczyn.
Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając
przestudzony tłuszcz.
Ciasto odłożyć pod przykryciem w ciepłe miejsce bez przeciągów
na około 90 minut.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt grubości ok 7 mm, na całej powierzchni posmarować powidłem, zwijać jak roladę.
Tak przygotowane ciasto pokroić, pokroić w kawałki, przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując spore odstępy.
Tak przygotowane bułeczki ponownie przykryć i odstawić
jeszcze na około 15 minut, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180
stopni. Piec około 20 minut.
Po wystudzeniu obficie oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz