wtorek, 28 listopada 2017

krem z pieczonych buraków

Po raz pierwszy przygotowałam krem z buraków; do tej pory ograniczałam się jedynie do różnych odmian barszczu.
Taka zupa jest bardzo smaczna, do tego rozgrzewająca i zdrowa!
Pieczone buraki mają wyjątkowy smak, zachwyciłam się nim.

Myślę, że można poeksperymentować z różnymi dodatkami. Podsmażone chorizo i kostki fety to mój ulubiony zestaw do kremowych zup:)



składniki:
1 kg buraków ćwikłowych

1,2 l bulionu
cebula 3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

do smaku:
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

ponadto:
chorizo
ser feta

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Następnie obrać, pokroić w kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, wymieszać.
Wrzucić buraki, wymieszać, wlać tyle bulionu, żeby sięgał nieco powyżej warzyw.

Gotować ok 10 minut, zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem.
Ponownie postawić na ogień, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia.

Fetę pokroić w kostkę.
Chorizo w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, smażyć kilka minut aż powstaną chrupiące skwarki.

Gorącą zupę wlewać do talerzy, na wierzch wsypywać kostki sera i plasterki chorizo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz