Po raz pierwszy przygotowałam krem z buraków; do tej pory ograniczałam się jedynie do różnych odmian barszczu.
Taka zupa jest bardzo smaczna, do tego rozgrzewająca i zdrowa!
Pieczone buraki mają wyjątkowy smak, zachwyciłam się nim.
Myślę, że można poeksperymentować z różnymi dodatkami. Podsmażone chorizo i kostki fety to mój ulubiony zestaw do kremowych zup:)
składniki:
1 kg buraków ćwikłowych
1,2 l bulionu
cebula 3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
do smaku:
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
ponadto:
chorizo
ser feta
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Następnie obrać, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, wymieszać.
Wrzucić buraki, wymieszać, wlać tyle bulionu, żeby sięgał nieco powyżej warzyw.
Gotować ok 10 minut, zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem.
Ponownie postawić na ogień, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia.
Fetę pokroić w kostkę.
Chorizo w plasterki, wrzucić na suchą patelnię, smażyć kilka minut aż powstaną chrupiące skwarki.
Gorącą zupę wlewać do talerzy, na wierzch wsypywać kostki sera i plasterki chorizo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz