Śnieg spadł; ładnie się zrobiło!
Zima ma swój urok ale i mnóstwo ograniczeń niestety...
O tej porze roku sałatki ze świeżych warzyw nie smakują już tak dobrze.
Trzeba wzbogacać je o nowe dodatki, "podkręcające" ich smak.
Dziś proponuję sałatkę podobną do greckiej, ale z dodatkiem pieczonego w ziołach bakłażana.
Bardzo pyszna:)
składniki:
bakłażan
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
łyżeczka suszonych ziół włoskich
sól
opakowanie mieszanki sałat
ok 300 g pomidorków koktajlowych
125 g sera fety
słoik czarnych oliwek
sos:
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżka wody
3/4 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku
Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i szczyptą soli.
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, przełożyć do blaszki, piec ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki, ser w kostkę, oliwki osączyć.
Wszystkie składniki wymieszać z bakłażanem i sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Apetyczna sałatka,chetnie się skuszę na przepis :)
OdpowiedzUsuń