środa, 29 listopada 2017

sałatka z pieczonym bakłażanem

Śnieg spadł; ładnie się zrobiło!
Zima ma swój urok ale i mnóstwo ograniczeń niestety...

O tej porze roku sałatki ze świeżych warzyw nie smakują już tak dobrze.
Trzeba wzbogacać je o nowe dodatki, "podkręcające" ich smak.
Dziś proponuję sałatkę podobną do greckiej, ale z dodatkiem pieczonego w ziołach bakłażana.

Bardzo pyszna:)



składniki:
bakłażan
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
łyżeczka suszonych ziół włoskich
sól

opakowanie mieszanki sałat
ok 300 g pomidorków koktajlowych
125 g sera fety
słoik czarnych oliwek

sos:
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżka wody
3/4 łyżeczki miodu
sól, pieprz do smaku

Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą i szczyptą soli.
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą, przełożyć do blaszki, piec ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić w ćwiartki, ser w kostkę, oliwki osączyć.
Wszystkie składniki wymieszać z bakłażanem i sosem.

1 komentarz: