poniedziałek, 13 listopada 2017

kurczak a'la tikka masala

Lubimy kuchnię orientalną, pełną pachnących, aromatycznych przypraw.
Danie, które chcę dziś zaprezentować znakomicie wpisuje się w te klimaty.

Moje tikka masala to uda z kurczaka zamarynowane w mocno doprawionym jogurcie, obsmażone na oliwie z masłem, uduszone w pomidorach.

Rozgrzewające i smaczne:)

Najlepiej podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.



składniki:
6 ud z kurczaka

marynata:
200 ml jogurtu naturalnego
po ok 1/2 łyżeczki cynamonu, słodkiej i ostrej mielonej papryki, imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego kminku, curry, pieprzu kajeńskiego
2 ząbki czosnku
sól

ponadto:
cebula
puszka pomidorów w puszce krojonych
4 łyżki oliwy
łyżka masła

Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą na papkę, dodać jogurt i przyprawy, wymieszać.
W marynacie zanurzyć udka, przykryć, odstawić na min 30 minut w chłodne miejsce (im dłużej poleży, tym będzie bardziej aromatyczny).

Cebulę pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać mięso wyjęte z marynaty.

Obsmażyć ze wszystkich stron, następnie zmniejszyć ogień, wrzucić pomidory wraz z zalewą, dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie.

2 komentarze:

  1. Niedawno pierwszy raz smakowałam takiego kurczaka, bardzo przypadł mi do gustu, muszę go przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń