Danie, które chcę dziś zaprezentować znakomicie wpisuje się w te klimaty.
Moje tikka masala to uda z kurczaka zamarynowane w mocno doprawionym jogurcie, obsmażone na oliwie z masłem, uduszone w pomidorach.
Rozgrzewające i smaczne:)
Najlepiej podawać z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
składniki:
6 ud z kurczaka
marynata:
200 ml jogurtu naturalnego
po ok 1/2 łyżeczki cynamonu, słodkiej i ostrej mielonej papryki, imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego kminku, curry, pieprzu kajeńskiego
2 ząbki czosnku
sól
ponadto:
cebula
puszka pomidorów w puszce krojonych
4 łyżki oliwy
łyżka masła
Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą na papkę, dodać jogurt i przyprawy, wymieszać.
W marynacie zanurzyć udka, przykryć, odstawić na min 30 minut w chłodne miejsce (im dłużej poleży, tym będzie bardziej aromatyczny).
Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli dodać mięso wyjęte z marynaty.
Obsmażyć ze wszystkich stron, następnie zmniejszyć ogień, wrzucić pomidory wraz z zalewą, dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie.
Niedawno pierwszy raz smakowałam takiego kurczaka, bardzo przypadł mi do gustu, muszę go przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńMniam *.*
OdpowiedzUsuń