czwartek, 29 marca 2018

sernik królewski


Niezależnie od tego, jakie to święta, na większości stołów pojawi się sernik :)
To ciasto uniwersalne, pasuje zawsze, prawie każdemu smakuje.
Dziś proponuję sernik królewski, pyszna masa serowa między dwoma warstwami kruchego ciasta czekoladowego.
Polecam




składniki:

ciasto:
300 g mąki pszennej
40 g ciemnego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
110 ml jogurtu greckiego

masa serowa:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
300 ml jogurtu greckiego
200 g cukru
3 jajka
2 białka
20 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej


Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło, posiekać.
Dodać cukier, żółtka i jogurt, szybko wyrobić ciasto.
Podzielić na 2 części, włożyć do woreczka, odstawić na 3-4 godziny do zamrażarki.

Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misie miksera, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. 

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Pierwszą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno blaszki (nie dociskać).
Wylać masę serową.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 16 stopni.
Piec godzinę.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.


3 komentarze:

  1. Ten sernik często króluje na naszym stole. Pycha! Wesołych Świąt!

    www.skladrekodziela.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ja właśnie zajadam serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ojeju jakie tu u Ciebie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń