niedziela, 23 września 2018

kruche ciasto z makiem i śliwkami

Witam serdecznie po dłuuuugiej przerwie :)

Zwrócono mi dziś uwagę; że zaniedbałam swojego bloga...
Niby nie było w tym nic dziwnego - sama o tym wiem; na usprawiedliwienie mam tylko tyle, ze bardzo dużo działo się w moim życiu, ehhh właściwie to całkiem się ono wywróciło - do góry nogami! Brakło i czasu, i motywacji, i chęci do prowadzenia bloga...

Zaskoczył mnie za to - bardzo przyjemne - fakt, że ktoś tu wciąż- mimo wszystko zagląda! I czeka :)

Dlatego jestem dziś i może będę czasami  zamieszczać nowe wpisy, przepisy i zdjęcia. Wszak w kuchni ciągle się dzieje :)

Dziś przepis na przepyszne kruche ciasto z makiem i śliwkami.
Sezon na te śliwki wciąż trwa, uwielbiam je w przeróżnych wypiekach.
Nie mogę nie wspomnieć tu o przepisie na moje ulubione najprostsze i najpyszniejsze ciasto ucierane ze śliwkami. Kiedy jednak mamy i czas i ochotę na coś bardziej wyszukanego i eleganckiego, proponuję przygotowanie tego wypieku.

Ciasto kruche z tego przepisu jest wyjątkowo smaczne, wprost rozpływa się w ustach-pamiętać tylko o jak najkrótszym wyrabianiu i mocnym schłodzeniu przed pieczeniem.

Masę makową wzbogaciłam dodatkiem rożnych aromatycznych bakalii, wraz ze świeżymi śliwkami stanowi ona bardzo udany duet.

Puszysta pianka nadaje delikatności.

Całość prezentuje się wytwornie i elegancko, smakuje bosko!

Polecam to kruche ciasto z makiem i śliwkami na mniejsze i większe okazje.




składniki:
ciasto:
2,5 szkl mąki krupczatki
250 g margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

masa makowa:
100 g niebieskiego maku (miałam suchy, mielony, do zalania 1/2 szkl gorącego mleka)
100 g suszonych fig
100 g migdałów
100 g orzechów
pomarańcza
2 łyżka miodu
2 łyżki cukru
łyżeczka likieru amaretto
2 białka 
szczypta soli

budyniowa pianka:
5 białek
szczypta soli
1 szkl drobnego cukru
2 budynie śmietankowe
0,5 szkl oleju

ponadto:
ok 700 g śliwek


Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, odstawić na 30 minut do zamrażarki.

Większa połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wiórkami wysypać natłuszczoną blaszkę, lekko docisnąć ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 15 minut (na złoty kolor).


Mak zalać mlekiem, przykryć, odstawić na ok 15 minut. 

Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć, do skórki i soku dodać cukier, gotować na małym ogniu aż płyn odparuje.

Orzechy, migdały i figi drobno posiekać.

Białka ubić ze szczyptą soli.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą, na końcu dodając białka.

Masę makową wyłożyć na podpieczony spód ciasta. 

Następnie ułożyć wypestkowane śliwki.


 Białka ubić z solą na sztywną pianę. Wciąż ubijając wsypać cukier, gdy piana będzie gładka i lśniąca wsypać budyniowy proszek i wlać olej, wymieszać.
Pianę wyłożyć na śliwki.

Drugą część schłodzonego ciasta również zetrzeć na tarce, wysypać na wierzch ciasta. 
Ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz