Taką babkę warto upiec na różne okazje, pasuje nie tylko na Wielkanoc.
składniki:
4 jaja
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g margaryny
ew łyżka kakao
Jaja ubić z cukrem na puszysty krem, dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i ekstrakt waniliowy, zmiksować.
Margarynę roztopić, od razu, gorącą wlać do ciasta, zmiksować krótko, 3/4 masy wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, do pozostałej części dodać kakao, wyłożyć nierównomiernie na wierzch, można delikatnie zamieszać wykałaczką.
Piec ok 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Prosta i naprawdę smakowita :-)
OdpowiedzUsuńSuper,pieczenie mi nie wychodzi.
OdpowiedzUsuńale bym zjadłataką babkę
OdpowiedzUsuń