piątek, 30 listopada 2018

smażone pierogi z ciasta dyniowego z dwoma nadzieniami

Kto czytuje mój blog wie, że jestem ogromną miłośniczką dyni i serwuję ją w różnych daniach, pod każdą niemal postacią.
Dziś proponuję smażone pierogi z ciasta dyniowego, z dwoma nadzieniami: ze szpinakiem i serem oraz mięsem z rosołu.
Sposób przygotowania tych niezwykle smacznych pierogów przypomina nieco czebureki, na które zapraszam Was na mój stary blog, o tutaj, a także tutaj.

Przygotowałam dwa rodzaje nadzienia, bo każdy z nas ma swoje ulubione :) Prezentowane danie to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ponieważ ostatnio w mojej rodzinie dość często jada się tradycyjny rosół właśnie, poszukuję i testuję przepisy na różne potrawy z wykorzystaniem "rosołowych resztek".

Takie pierogi są smaczne, pożywne i sycące. Znakomite na chłodne, zimowe i jesienne dni.
Do podania polecam ulubioną surówkę.


składniki:
ciasto:
3/4 szkl puree z dyni
2 szkl mąki pszennej
jajko
sól
nadzienie szpinakowe:
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
100 g twarogu
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
nadzienie mięsne:
ok 200 g mięsa z rosołu
cebula
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
ponadto:
tłuszcz do smażenia

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak, przykryć, podgrzewać na małym ogniu aż rozmrozi się i odparuje, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wystudzić. Dodać pokruszony twaróg, wymieszać.

Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oliwie. Razem z pokrojonym mięsem z rosołu zmielić (ja używam kielicha blendera), doprawić solą i pieprzem.


Z podanych składników wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość ok 5mm, wykrawać krażki o średnicy ok 10cm, na każdy nałożyć solidną porcję nadzienia.
Składać na pół, sklejać jak pierogi.

Na patelni rozgrzać ok 1 cm tłuszczu, wkładać pierogi, smażyć z obu stron na złoto.
Po wyjęciu z patelni osączać na papierowym ręczniku.



4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis i bardzo zachęcajacy, apetyczny sposób wykonania. Ciekawi mnie, czy mozna użyć zamiast maki pszennej innej tzn. bezglutenowej - jaglanej lub gryczanej i czy konieczne jest jajko do ciasta. Pytam, bo córcia ma nietolerancje na te produkty, a chętnie wypróbowałabym te danie.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewne można spróbować innych rodzajów mąki, co do jajka - myślę, że uda się je całkowicie pominąć, bowiem sam dodatek dyniowego puree sprawia, że ciasto jest wilgotne i łatwo się wyrabia. Trzeba poeksperymentować, tu nie bardzo da się zepsuć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Môže to byť chutné. Prajem nádherný adventný čas tebe a celej rodine. Pááá Ana

    OdpowiedzUsuń