niedziela, 25 listopada 2018

szarlotka pinakolada

Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast.
Przepisów i sposobów na jego wykonanie mnóstwo! Od całkiem prostych, błyskawicznych, po złożone, wymagające większej ilości składników oraz czasu na przygotowanie.
Każda gospodyni zapewne ma swój, ulubiony.

W zależności od gatunku użytych do wypieku jabłek nawet to samo ciasto może smakować inaczej.

Dziś proponuję nieco egzotyczną wariację szarlotki :)

Szarlotka pinakolada to biszkopt, który upieczemy osobno, następnie wyłożymy nań grubą warstwę jabłek zatopionych w budyniu i ananasów, całość ukryjemy pod kokosową pierzynką i ponownie zapieczemy.

Do tego wypieku można użyć dowolne jabłuszka, należy jednak uważać przy ich gotowaniu tak, by plasterki zachowały swój kształt i się nie rozpadały.


składniki:
biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
1/ szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa owocowa:
1 kg jabłek
ananasy z puszki
warstwa budyniowa:
2 budynie waniliowe
syrop z puszki ananasa
warstwa kokosowa:
200 g kokosu
200 g masła
2 jajka
3/4 szkl cukru



Masło przeznaczone do warstwy kokosowej na małym ogniu roztopić z dodatkiem cukru, następnie dodać wiórki kokosowe, podgrzewać mieszając ok 3 minut, następnie zdjąć z ognia, wystudzić. 

Jaja ubić z cukrem, delikatnie wymieszać z obiema mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni upiec biszkopt. Wyjąć z piekarnika.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki.
Zagotować 2 szkl wody z 1/2 szkl cukru, na wrzącą wrzucić jabłka, gotować ok 2 minut, osączyć (wodę zachować), przestudzić, wyłożyć na biszkopt.
Ananasy pokroić w nieduże kawałki, przełożyć na jabłka.

Syrop z ananasa wymieszać z wodą z gotowania jabłek tak, by wyszło 1/2 l, dodać cukier, zagotować. Budynie rozrobić w 1/2 szkl jabłkowej wody, wlać na wrzący syrop ananasowy, ugotować gęsty budyń, od razu, wylać na owoce w blaszce, wygładzić łyżką zanurzaną w zimnej wodzie.

Do wystudzonej masy kokosowej dodać jajka, zmiksować. Delikatnie rozprowadzić na warstwie budyniowej.

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec całość ok 20 minut. 

2 komentarze: