środa, 21 listopada 2018

dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami i śliwkami

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree zyskuje nie tylko piękny, pomarańczowy kolor, ale i niezwykłą miękkość oraz wyjątkowy smak.
Takie ciasto również-dłużej niż zwykle- zachowuje świeżość.

Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi i ze śliwkami, pachnące cynamonem jest pyszne!

składniki:
ciasto:
zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
30 g świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
ciasto właściwe:
290 g mąki pszennej
20 ml dyniowego puree
cały zaczyn
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek cukru
50 g stopionego masła
szczypta soli

ponadto:
powidła śliwkowe
śliwki
białko
cukier puder
tłuszcz do blaszki

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić zaczyn na ok 10 minut do tzw. wyburzenia.

Mąkę przesiać, dodać sól, puree, zaczyn drożdżowy, cukier, jajko i żółtko, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając schłodzony tłuszcz.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować powidła.
Ciasto zwinąć w roladę, a następnie w ślimaka i ułożyć w natłuszczonej tortownicy.
Na wierzch wyłożyć śliwki, przykryć i odstawić jeszcze na ok 15 minut.

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozkłóconym białkiem.
Piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.



1 komentarz: