piątek, 14 grudnia 2018

kartacze z mięsem w kapuście a'la gołąbki

Tak przygotowane kartacze do złudzenia przypominają gołąbki.
Smakują za to zupełnie inaczej! Ich smaku nie da się z niczym porównać.
Ciasto z ziemniaków; gotowanych i surowych, nadziane mięsem i warzywami z rosołu, zawinięte w obgotowane liście kapusty włoskiej; wyborne połączenie.

To świetne danie na wykorzystanie resztek z obiadu; jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu wypróbujcie takie kartacze. Jeśli dodatkowo zostało Wam nieco ziemniaków z obiadu to przygotowanie ich nie zajmie dużo czasu.

Kartacze z mięsem w kapuście są sycące i pyszne.

Podałam je z sosem pomidorowym, każdy może zrobić swój ulubiony sos.



składniki:
ciasto:
1,5 kg ziemniaków
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
sól, pieprz
nadzienie:
350 g mięsa z rosołu
marchew, pietruszka, seler z rosołu
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, mielone papryka
3 łyżki oliwy
ponadto:
kapusta włoska



Ziemniaki obrać, połowę ugotować, przepuścić przez praskę (można wykorzystać pozostałości z obiadu), połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z surowych ziemniaków odcisnąć nadmiar wody, wymieszać z ugotowanymi, dodać jajko i przyprawy, wymieszać, odstawić pod przykryciem na czas przygotowania nadzienia.
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę, przesmażyć. Razem z mięsem i warzywami zmielić (ja używam kielicha blendera).
Liście kapusty delikatnie rozdzielić, wrzucać kolejno na lekko osolony wrzątek, obgotowywać po kilka minut, wyjmować, odcinać zgrubiałe końce.
Kawałki ciasta rozpłaszczać na dłoni, na środek układać po łyżce nadzienia, formować owalne kluski.
Kluski owijać jak gołąbki w liście kapusty, układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.

Wlać około 1 cm wody lub rosołu, naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około godziny.



335 lat ziemniaka na polskiej ziemi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz