W ten ponury poranek o wesoły nastrój niełatwo.
Nie od dziś wiadomo, że na jesienne chandry i smutki zbawienny skutek mają różnego rodzaju słodkości. A jeżeli do tego prześlicznie pachną korzennie-miodowo, no to już nie ma siły- humor musi się poprawić ;)
Miodowe ciasto z jabłkami znakomicie wpisuje się w ten opis.
Ciasto proste, szybkie i łatwe do wykonania, mięciutkie i puszyste, wilgotne, aromatyczne, pyszne!
Przepis z tej strony.
składniki:
200 g masła
40 g cukru
175 g miodu
3 jajka
250 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody czyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
4 jabłka
ponadto:
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
ok 50 g miodu
Mąkę przesiać wraz z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jabłka obrać, dwa pokroić w drobną kosteczkę, dwa w ósemki.
Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku oraz miód a następnie mąkę z dodatkami.
Na końcu delikatnie wmieszać kosteczki jabłek.
Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na wierzchu ósemki jabłek, delikatnie wciskając do środka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Pozostały miód podgrzać, gorącym za pomocą pędzelka posmarować wierzch wciąż jeszcze ciepłego ciasta, odstawić do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Smak tego ciacha musi być totalnie obłędny!
OdpowiedzUsuń