poniedziałek, 5 października 2020

chatka puchatka - ciasto bez pieczenia

 Na chłodne i słotne, jesienne wieczory, odrobina słodyczy :)

Są takie przepisy, które nigdy nie wychodzą z "kulinarnej mody" i takie ciasta, które smakują prawie każdemu. Do nich należy ta właśnie chatka puchatka - efektowne ciasto bez pieczenia.

Spotkałam się z różnymi wersjami tego apetycznego i dość prostego w przygotowaniu deseru.

U mnie dziś ciasteczka (kakaowe herbatniki i słone krakersy), przełożone masą serową z warstwą galaretki w środku, a wszystko otulone przepyszną czekoladową polewą z mlekiem w proszku.

Polecam :)

składniki:

18 sztuk kakaowych herbatników

18 sztuk słonych krakersów

czerwona galaretka (moja malinowa)

krem:

200 g masła

500 g mielonego twarogu

1/2 szkl cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

polewa:

100 g masla

2 łyżki wody

2 łyżki cukru 

duża łyżka ciemnego, gorzkiego kakao

3 łyżki mleka w proszku


Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając twaróg oraz ekstrakt.

Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki, 3 rzędy po 6 ciastek. Wyłożyć połowę kremu, równomiernie rozsmarować. Rozłożyć w identyczny sposób krakersy i wyłożyć resztę kremu.

Galaretkę pokroić w paski, ułożyć na środku.

Delikatnie unosząc brzegi folii złożyć całość w trójkąt. Odłożyć na czas przygotowania polewy.

Masło z wodą i cukrem postawić na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, wsypać kakao, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku, wymieszać na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Odłożyć na kilka godzin, aby ciastka mogły zmięknąć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz