czwartek, 15 października 2020

błyskawiczny piernik

 Jeśli dla Was też jesienne wieczory mają zapach cynamonu, to ciasto będzie idealne!

Jedno z nielicznych ciast, które piekę co roku, niezmiennie od blisko dwóch dekad!
Nigdy nam się nie znudzi i nigdy nie wychodzi z mody.

Jest pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Choć na etapie miksowania początkowo nie wygląda najlepiej (przypomina mocno zwarzony krem), wyrasta wspaniale, jest mięciutki i puszysty, ma intensywny, ciemny kolor, pachnie przepięknie i smakuje niebiańsko.

Można go polukrować, posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową, a nawet zjeść tak po prostu.

Przypominam przepis i bardzo polecam :)



składniki:

400 g mąki pszennej

200 g cukru

3 jaja

250 ml mleka

200 g margaryny

300 g dżemu z ciemnych owoców (np.czarna porzeczka, wiśnia, jagoda)

5 łyżek ciemnego kakao

1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika

1 łyżka sody

 

Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą do piernika. 

Miękką margarynę zmiksować z dżemem.

Wciąż miksując dodać jajka, cukier oraz stopniowo mleko.

Mąkę dodać do przygotowanej masy.

Dokładnie wymieszać. 

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki.

Piec około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz