środa, 18 listopada 2020

chleb dyniowy

 Pyszny chleb, na drożdżach, z dodatkiem dyniowego puree.

Długo utrzymuje świeżość, jest miękki i bardzo smaczny.

Uwielbiam dynię i jesienią dodaję ją niemal do wszystkiego!

Żeby przygotować dyniowe puree wystarczy dynię upiec i zblendować. W zależności od użytego gatunku dyni (niektóre trzeba obierać, inne można piec ze skórką) puree może być bardziej wodniste, albo mocniej zwarte. Czasem do ciasta trzeba więc dodać więcej mąki, innym razem nieco jogurtu. 

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym to jeden z moich ulubionych sposobów na chleb. 

Bardzo polecam :)

składniki:

ok 500 g mąki chlebowej

200 g dyniowego puree

30 g świeżych drożdży

150 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

ewentualnie:

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

mąka pszenna


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i łyżeczkę mąki. Odstawić do wyburzenia.

W misce wymieszać mąkę, sól, puree dyniowe, oliwę i drożdżowy zaczyn.

Wyrobić gładkie, elastyczne i sprężyste ciasto, w razie potrzeby podsypując więcej mąki lub dodając nieco jogurtu.

Ciasto odłożyć na godzinę przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, ponownie krótko zarobić, uformować bochenek, przykryć i odstawić na kolejne 30 minut.

W tym czasie do piekarnika włożyć suche naczynie żaroodporne razem z pokrywką, piekarnik rozgrzać do temperatury ok 230 stopni.

Ostrożnie wyjąć gorące naczynie, natychmiast przełożyć do niego ciasto, przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika na ok 25 minut.
Po tym czasie pokrywkę zdjąć, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec chleb jeszcze około 20 minut.
Gotowy chleb powinien mieć ładną, złotą i chrupiącą skórkę z wierzchu, a przy stukaniu w spód powinniśmy słyszeć taki głuchy pogłos.

Najlepiej wystudzić na metalowej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz