środa, 11 listopada 2020

rogale marcińskie

Raz w roku, dokładnie 11 listopada piekę marcińskie rogale. 

Tak naprawdę, to lwią część pracy wykonuję już dzień wcześniej, przygotowuję półfrancuskie ciasto, wałkuję dokładnie w 81 warstw, gotuję, mielę, ubijam i mieszam składniki nadzienia, potem to wszystko odkładam do lodówki i czekam na dzień następny, w którym wałkuję, wycinam, nadziewam, skręcam i piekę najpyszniejsze na świecie rogale. Potem już tylko lukier, posypka i można się delektować ich nieziemskim smakiem!

W sieci mnóstwo przepisów, różnych przepisów, tytułowanych mianem "oryginalne". 

Niedawno - o zgrozo - natknęłam się tu na przepis, w którym skład nadzienia zjeżył mi włosy na głowie. 

Co do moich rogali - nie całkiem oryginalne, ale tak pyszne, że ach!

Przepis dość skomplikowany, obliczony na dwa dni - raz w roku warto...





składniki:

ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka

30 gram świeżych drożdży

3 żółtka (2 białka odłożyć do masy makowej)

łyżeczka ekstraktu waniliowego

3,5 szklanki mąki pszennej 

3 łyżki cukru 

szczypta soli

50 g masła 

+ 200 gram masła do wałkowania

nadzienie:

300 g mielonego maku 

1/2 szkl mleka

pomarańcza

100 g migdałów

150 g orzechów włoskich

150 g blok marcepanowy w czekoladzie

2 białka

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru kryształu

jogurt grecki (ok 2 łyżek)

lukier:

białko z małego jaja

ok 1/2 szkl cukru pudru

 

 

Dzień pierwszy:

ciasto:

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z  łyżką cukru i dolać 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na ok 15 minut.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dolać  ekstrakt waniliowy.

Masło (50 g) roztopić.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, następnie kolejno: rozczyn, pozostałe mleko i jajka.

Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, pod koniec dodając masło.

Ciasto, przykryć folią i wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt ok 40x20 cm.

Kostkę masła (200 gram) pokroić na plasterki, rozłożyć równomiernie na 3/4 ciasta, a następnie złożyć na trzy części. (instrukcja obrazkowa tutaj).

Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt, starając się jak najmniej podsypywać ciasto mąką.

Ponownie złożyć ciasto na trzy części, włożyć do lodówki na 30 minut.

Proces wałkowania, składania i schładzania powtórzyć jeszcze trzy razy, w ten sposób uzyskamy 81 warstwa ciasta.

Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na całą noc.

nadzienie:

Wrzącym mlekiem zalać mak, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać miód, wymieszać, wystudzić.

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, sok wycisnąć, skórkę pokroić w kosteczkę. 

Do soku dodać cukier kryształ, zagotować, wrzucić skórkę, gotować aż skórka zmięknie a sos odparuje. Wystudzić.

Migdały zalać wrzącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórek.

Część orzechów odłożyć do dekoracji.

Pozostałe, wraz z migdałami zmielić.

Masę marcepanową pokruszyć.

Wszystkie składniki wymieszać, odstawić pod przykryciem do lodówki.

 

Dzień drugi:

Ciasto wyjąć z lodówki (ok 20 minut przed przystąpieniem do dalszych czynności).

 

Białka ubić, pod koniec dodając cukier puder, połączyć z nadzieniem, dodać tyle jogurtu, by uzyskać zwartą, ale dającą się rozsmarować masę. 

 

Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok 5 mm, wycinać długie, wąskie trójkąty.Ok 1 cm od podstawy trójkąta zrobić podłużne ok 2 cm nacięcie (ułatwi nadanie zaokrąglonego kształtu rogalikowi). 

Na ciasto nakładać grubą warstwę nadzienia, zawijać rogaliki, odstawić pod na około godzinę do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 minut.

 

Cukier puder utrzeć z białkiem na gładki lukier, za pomocą pędzelka smarować ciepłe jeszcze rogale.

Posypywać płatkami migdałów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz