środa, 10 marca 2021

drożdżowe rogaliki z masą orzechową

 Dziś od rana krzątałam się w kuchni, dzięki czemu mogę teraz do popołudniowej kawki raczyć się takim przepysznym rogalem drożdżowym.

Ciasto, z przepisu Babci, delikatne i mięciutkie, rozpływające się w ustach. 

W środek można włożyć, co najbardziej lubicie, u mnie dziś nadzienie orzechowe :) 

składniki:

ciasto:

zaczyn:

250 ml ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

łyżka cukru

łyżka mąki

ciasto właściwe:

cały zaczyn

500 g mąki pszennej

2 jajka

100  g stopionego masła

krem orzechowy:

100 g orzechów włoskich

50 g cukru

50 g masła

łyżka mleka

ponadto:

roztrzepane jajko

płatki migdałów

cukier puder


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę i cukier. Odstawić zaczyn do wyburzenia na ok 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ostawić pod przykryciem, na około godzinę, w ciepłym miejscu, bez przeciągów. 

Orzechy zmielić, utrzeć z masłem, cukrem i mlekiem. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować nadając okrągły kształt, następnie pokroić w trójkąty. 

Na każdy nakładać porcję nadzienia, zwijać rogaliki. 

Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypywać płatkami migdałów. 

Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz