Taki blok przygotowuję niezwykle rzadko, bo nie mogę mu się oprzeć...
Jest słodki, nie można zjeść wiele na raz, ale można jeść wiele razy po troszku!
Lodówka z blokiem czekoladowym w środku zyskuje właściwości niezwykle przyciągające, działa jak narkotyk, kiedy spróbuję chcę więcej i więcej...
składniki:
250 g masła
1/2 szkl wody
3/4 szkl cukru
3-4 łyżki kakao
400 g pełnego mleka w proszku
ok 200 g herbatników
ok szklanki dowolnych bakalii (daktyle, żurawina, migdały, orzeszki )
W dużym rondlu roztopić masło z dodatkiem wody, cukru i kakao.
Zdjąć z ognia, odczekać kilkanaście minut - jeśli będzie za gorące na powierzchni gotowego bloku zbierze nam się warstwa tłuszczu.
Herbatniki lekko pokruszyć w dłoniach.
Do masy kakaowej dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać - co wcale nie jest łatwe;).
Dodać herbatniki i bakalie, wymieszać.
"Słodycz" przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Wierzch wyrównać moczoną w wodzie łyżką.
Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Formę przewrócić do góry nogami, wyjąć gotowy blok, odkleić folię z całej jego powierzchni.
Kroić w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz