piątek, 19 marca 2021

blok czekoladowy z bakaliami

 Taki blok przygotowuję niezwykle rzadko, bo nie mogę mu się oprzeć...

Jest słodki, nie można zjeść wiele na raz, ale można jeść wiele razy po troszku!

Lodówka z blokiem czekoladowym w środku zyskuje właściwości niezwykle przyciągające, działa jak narkotyk, kiedy spróbuję chcę więcej i więcej...

 

składniki:

250 g masła

1/2 szkl wody

3/4 szkl cukru

3-4 łyżki kakao

400 g pełnego mleka w proszku

ok 200 g herbatników

ok szklanki dowolnych bakalii (daktyle, żurawina, migdały, orzeszki )

 

W dużym rondlu roztopić masło z dodatkiem wody, cukru i kakao.

Zdjąć z ognia, odczekać kilkanaście minut - jeśli będzie za gorące na powierzchni gotowego bloku zbierze nam się warstwa tłuszczu.

Herbatniki lekko pokruszyć w dłoniach.

Do masy kakaowej dodać mleko w proszku, dokładnie wymieszać - co wcale nie jest łatwe;).

Dodać herbatniki i bakalie, wymieszać.

"Słodycz" przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową. Wierzch wyrównać moczoną w wodzie łyżką.

Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Formę przewrócić do góry nogami, wyjąć gotowy blok, odkleić folię z całej jego powierzchni.

Kroić w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz