niedziela, 21 marca 2021

truskawkowy torcik szpinakowy

21 marca, pierwszy dzień wiosny :) 
Ponieważ coś nam się ona obija i wciąż zadomowić nie chce, przywołujemy ją takim wiosennym, zielonym torcikiem truskawkowym! 

Mój własny pomysł, pyszny, szybki i efektowny.
Można dowolnie zmieniać smaki używając różnych owoców, galaretek i dżemów. 


składniki:
ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
4 duże jaja
3/4 szkl oleju
3/4 szkl cukru
3/4 szkl oranżady
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża garść świeżego szpinaku lub 3/4 szkl rozmrożonego
krem:
400 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
ponadto:
3 łyżki dżemu truskawkowego
galaretka truskawkowa 
świeże truskawki

Zacząć od rozpuszczenia galaretki w 1,5 szkl gorącej wody, odstawić do zastygnięcia. 

Szpinak zmiksować z olejem. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, wciąż ucierając dodawać kolejno mąkę z proszkiem, olej ze szpinakiem i oranżadę.
Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem.
Piec ok 45 minut  (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
Wyjąć, wystudzić, przekroić na dwie części.

Galaretkę pokroić w kostkę, truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Część odłożyć do dekoracji. 
Śmietanę ubić dodając cukier puder, sok z cytryny i mascarpone (dobrze ubity krem będzie sztywny, nie potrzeba żadnej żelatyny!). Ostrożnie wmieszać galaretkę i truskawki.
Na spód ciasta rozsmarować dżem, wyłożyć krem. 
Drugą część ciasta pokruszyć, posypać wierzch, delikatnie dociskając okruchy do kremu.
Udekorować odłożonymi owocami i galaretką. 

Schłodzić minimum 3 godziny w lodówce. 




1 komentarz:

  1. Tort "Leśny mech" to jeden z ulubionych moich tortów; za każdym razem można z niego stworzyć swoją ulubioną wersję, ja najbardziej lubię z wiśniami:))

    OdpowiedzUsuń