piątek, 1 października 2021

ciasto dyniowe z lekko słonym kremem

Uwielbiam dynię i jesienią przemycam ją w kuchni jak najczęściej.

Zwykle przygotowuję spore ilości dyniowego puree (tzn dynię piekę z niewielką ilością oliwy i miksuję), które potem wykorzystuję do wielu wytrawnych, jak i słodkich potraw. 

Ciasto, które chciałabym dziś zaprezentować to nasz hit tej jesieni, za sprawą zaskakującego kremu.
Co ciekawe, receptura ta powstała przypadkiem, kiedy nie udało mi się kupić serka, jakiego zwykle używałam do tego kremu i musiałam improwizować wykorzystując to, co akurat miałam w lodówce! Inaczej pewnie nie wpadłabym na dodanie do słodkiego kremu serka sałatkowego typu feta :D 
Wyszło obłędnie; pysznie, niebanalnie i wyjątkowo.

Ciasto samo w sobie jest wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowanie zaś zajmuje ledwo kilka chwil i nie wymaga użycia miksera, bo jest robione moim ulubionym, muffinkowym sposobem - składniki suche mieszamy razem, mokre razem, a potem jedne z drugimi szybko i byle jak.
Należy tylko pamiętać, że aby wypiek się udał, wszystkie składniki, i ciasta, i kremu, powinny być w temperaturze pokojowej

 

Ciasto:

składniki suche:

 250 g mąki pszennej

200 g brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 ¾ łyżeczki sody

szczypta soli

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

składniki mokre:

240 ml oleju roślinnego

4 jajka

400 g puree z dyni

łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem:

125 g masła

200 g serka homogenizowanego naturalnego

50 g serka sałatkowego (podrabiana feta)

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 Suche składniki wymieszać w misce, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie wlać mokre do suchych i wymieszać delikatnie, w kilku ruchach, tylko do połączenia składników (im dłużej będziemy mieszać, tym większe prawdopodobieństwo, że powstanie zakalec).

Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać stopniowo serki, zmiksować na gładką masę. Wysmarować górę ciasta kremem i odstawić na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.

Wierzch można oprószyć kakao i cynamonem, udekorować wiórkami czekolady, lub – jak u mnie – kleksikiem bitej śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz