Ciasto:
składniki suche:
250 g mąki pszennej
200 g brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
składniki mokre:
240 ml oleju roślinnego
4 jajka
400 g puree z dyni
łyżeczka ekstraktu z wanilii
krem:
125 g masła
200 g serka homogenizowanego naturalnego
50 g serka sałatkowego (podrabiana feta)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Suche składniki wymieszać w misce, w drugiej misce wymieszać składniki mokre. Następnie wlać mokre do suchych i wymieszać delikatnie, w kilku ruchach, tylko do połączenia składników (im dłużej będziemy mieszać, tym większe prawdopodobieństwo, że powstanie zakalec).
Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodawać stopniowo serki, zmiksować na gładką masę. Wysmarować górę ciasta kremem i odstawić na ok. 1 godzinę, żeby krem mógł stężeć.
Wierzch można oprószyć kakao i cynamonem, udekorować wiórkami czekolady, lub – jak u mnie – kleksikiem bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz