niedziela, 3 października 2021

gofry belgijskie

Na niedzielne śniadanie belgijskie gofry; kto próbował, ten wie, to prawdziwy mercedes wśród gofrów!

Delikatne, maślane, chrupiące! 

Sekretem takich gofrów jest dodatek do ciasta grubego, perlistego cukru, który nie rozpuszcza się, ale pod wpływam temperatury zamienia w słodkie, karmelowe kropeczki.

W mojej dzisiejszej wersji jesiennej dodałam cynamonu :) 

Gofry można podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie z bitą śmietaną, świeżą figą i siekanymi pistacjami.


składniki:

2 szkl mąki pszennej

160 ml ciepłego mleka

50 g świeżych drożdży

łyżka cukru

2 jajka

2 żołtka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

duża szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

100 g rozpuszczonego masła


100 g cukru perlistego

oliwa do gofrownicy

ulubione dodatki



Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszać, odstawić na ok 10 minut. 

Dodać przesianą mąkę i pozostałe składniki (bez perlistego cukru!) wymieszać ciasto, powinno być gładkie i lejące. 

Odstawić na ok 30 minut.

Gofrownicę rozgrzać i przed włożeniem pierwszej porcji ciasta, lekko natłuścić za pomocą pędzelka . 

Wykładać partiami i smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz