Przepis znalazłam tu, zaintrygowała mnie nazwa :)
Po przeczytaniu opisu byłam już zdecydowana wypróbować!
Lubimy pierogi z wytrawny farszem, lubimy też dania "recyklingowe", do przygotowania których można użyć wartościowych produktów pozostających z przygotowania innych dań, np - jak tutaj - mięsa z rosołu..
Dnie kuchni podkarpackiej, farsz z gotowanego mięsa z dodatkiem kaszy, przyprawiony lubczykiem - to musiało być smaczne.
I było!
Bardzo dobre:)
Ciasto przygotowałam z mojego ulubionego, "trzyskładnikowego" przepisu. Do jego przygotowania użyłam tym razem maki orkiszowej.
składniki:
ciasto:
250 g mąki orkiszowej
ok 250 ml jogurtu greckiego
szczypta soli
nadzienie:
250 g gotowanego mięsa
100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
cebula
2 łyżki oliwy
duża garść siekanego świeżego lubczyku (w wersji suszonej wymieszany z majerankiem)
sól, pieprz do smaku
ponadto:
cebula
tłuszcz
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie. Wymieszać z ugotowaną kaszą oraz pokrojonym mięsem. Dodać przyprawy. Zblendować na gładką masę.
Mąkę przesiać, posoli, partiami dodawać jogurt, tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne.
Od razu wałkować, wycinać krążki, nakładać porcje farszu, formować pierogi. (Ja użyłam specjalnej podkładki do sklejania pierogów, dlatego moje pierożki mają kształt sześciokątów).
Pierogi partiami gotować w osolonym wrzątku.
Posiekaną cebulkę zrumienić na tłuszczu. Polewać pierogi przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńwww.skladrekodziela.blox.pl
Na mące orkiszowej jeszcze nie jadłem :)
OdpowiedzUsuń