Z naszej cudownej podróży przywiozłam sobie sporo smakowitych serów- uwielbiamy je! Teraz pora na przygotowanie różnych dań z ich dodatkiem:)
Na początek jeden z moich ulubionych "recyklingowych" przepisów. Świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu. W oryginale placki nadziewane są mięsem (np z rosołu), dziś u mnie farsz z dwóch rodzajów serów - bomba!
Danie nie należy do lekkich, ale jest smaczne i sycące. I niewątpliwą jego zaletą jest fakt, że przygotowuje się je w kilka chwil zaledwie.
Podane z aromatycznym - prosto z lodówki - czosnkowym sosem z dodatkiem świeżej bazylii są niezrównane!
składniki:
ciasto:
ok 500 g gotowanych ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
jajko
nadzienie:
150 g twarogu
100 g sera z niebieską pleśnią
ew. sól do smaku
sos:
150 ml jogurtu greckiego
łyżka majonezu
ząbek czosnku
łyżka posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
ponadto:
mąka pszenna do formowania placków
tłuszcz do smażenia
Zacząć od przygotowania sosu: ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku, odłożyć w chłodne miejsce na min. 30 minut.
Ziemniaki na płasko uklepać w naczyniu, podzielić na 4 części, jedną wyjąć w to miejsce wsypać mąkę (pół na pół ziemniaczaną i pszenną). Dodać odłożone ziemniaki i jajko, wyrobić jednolite ciasto.
Twaróg i ser pleśniowy pokruszyć, rozdrobić widelcem na jednolitą masę, spróbować i ew. dosolić do smaku.
Porcje ciasta nabierać na oprószone mąką dłonie, spłaszczać, nakładać na środek łyżkę nadzienia, zlepiać formując podłużne płaskie placuszki, każdy obtaczać w mące.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z sosem bazyliowo-czosnkowym.
Na koniec jeszcze nie mogłam się oprzeć i chciałam pokazać choć jedną fotkę z wakacji!
Wyczytałam gdzieś, że według Alfreda Hitchcocka najpiękniejsze zachody słońca można zobaczyć w Zadarze - specjalnie dla Was więc zadarski zachód słońca, cudny!
Pozdrawiam serdecznie!
To môže byť veľmi chutné jedlo. Ďakujem za typ! Dobrú noc prajem ♥
OdpowiedzUsuńPS: Krásny západ slnka
O coś innego ;) Placki same w sobie lubię
OdpowiedzUsuńmniam,mniam:):
OdpowiedzUsuń