poniedziałek, 30 października 2017

chrupiące gofry

Kiedy najdzie ochota na małe, słodkie "co nieco" polecam przygotowanie gofrów!
Testowałam już różne przepisy, nie znalazłam dotąd idealnego, próbuję wciąż nowych rozwiązań.

Gofry przygotowane z tego przepisu są proste, szybkie i łatwe.
Zaraz po upieczeniu bardzo chrupiące, kiedy troszkę poleżą miękną, ale nadal są bardzo smaczne.

Idealne z różnymi dodatkami, tym razem u nas jogurt naturalny i domowy dżem pomarańczowy z dyni.



składniki:
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mleka
2 jajka
1/3 szkl oleju
duża łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać z solą, ubić na sztywną pianę.

Pozostałe składniki zmiksować. Odstawić na 10 minut, następnie delikatnie wmieszać białka.

Porcje ciasta wlewać do gofrownicy, piec na złoty kolor.

1 komentarz: