wtorek, 31 października 2017

paluchy wiedźmy, piernikowe

Uwielbiamy te ciasteczka.
Rokrocznie w tym własnie, wiadomym dniu, pieczemy je, ciągle nieco modyfikując przepis.
Były już palce czarownicypełnoziarniste paluchy wiedźmy i dyniowe paluchy yeti.

Przygotowanie ciasteczek jest świetną zabawą dla całej rodziny. Są pyszne! Cieszą oczy i podniebienie.

Tym razem do przepisu podstawowego dodałam troszkę przyprawy do piernika a pod migdał smarowałam dżemem z czarnej porzeczki :)



składniki:

ciasto:
225 g masła
400 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 cukier waniliowy
łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli

ponadto:
dżem z czarnej porzeczki
migdały


Masło posiekać z mąką pszenną, dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić ciasto.
Włożyć na 30 minut do lodówki.

Migdały zalać wrzątkiem, odczekać kilka minut, obrać ze skórki.

Z ciasta formować wałeczki (cieńsze niż palce), na jednym końcu układać odrobinkę dżemu, wciskać weń migdał.

Tępą stroną noża wyciskać w dwóch miejscach po kilka paseczków imitujących zgięcia palców.

Piec ciastka około 10 minut, w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze:

  1. fajny pomysł taki akurat na haloween:):
    Pozdrawiam z kraju gdzie takie paluchy szły by na pewni jak śiweże bułeczki u nas:):

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety, kompletnie nie miałam czasu w tym roku by przygotować takie straszne smakołyki:(

    OdpowiedzUsuń