wtorek, 17 października 2017

marynowane grzybki

Pogoda tej jesieni wyjątkowo pasuje grzybkom.

Wciąż widzę zmierzających w różnych kierunkach grzybiarzy; z koszykami, wiadrami czy mnie profesjonalnie: z reklamówkami; mniej lub bardziej wypełnionymi grzybkami.

Kiedy moja Córcia z niedzielnego spacerku wróciła z koszyczkiem grzybków, postanowiłyśmy zamarynować je w occie.
Lubimy takie:)


składniki:
ok 500 g grzybów leśnych
dość duża cebula
woda
łyżeczka soli

marynata:
500 ml wody
250 ml octu
2 łyżki cukru
łyżeczka soli
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
3 goździki
łyżeczka gorczycy

Grzyby oczyścić, mniejsze zostawić w całości, większe pokroić w polówki lub ćwiartki.
Cebulę pokroić w krążki.

W garnku zagotować wodę, lekko osolić, wrzucić na wrzątek grzyby wraz z cebulą, obgotować ok 5 minut. Odcedzić na sitku, przelać zimną wodą. Grzybkami napełnić słoiki.

Składniki marynaty wymieszać, zagotować.
Gorącą zalewę wlać do słoików z grzybami, delikatnie potrząsając by płyn wypełnił przestrzenie między grzybkami.

Słoiki zakręcić, pasteryzować ok 5 minut.


Na grzyby...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz