czwartek, 19 października 2017

sznycle z indyka zapiekane z pesto

Fajny pomysł na smaczne, aromatyczne danie obiadowe.
Szybko, elegancko a nawet wykwintnie.

Wielbiciele włoskich smaków powinni być zachwyceni!

Sznycle podałam z ziemniakami z wody oraz surówką z jesiennych warzyw.
Bardzo nam smakowały.



składniki:

6 sznycli z indyka
2 duże łyżki zielonego pesto
2 pomidory
ser żółty


Mięso delikatnie rozbić trzonkiem drewnianej łyżki (nie jak kotlety, tłuczkiem!).
Natrzeć z obu stron pesto, odstawić na godzinę do lodówki.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić w plastry.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, piec ok 20 minut, następnie zdjąć pokrywę.
Na każdy kawałek mięsa wyłożyć po dwa plasterki pomidora i odrobinie startego sera.
Zapiec aż ser się rozpuści.

Przed podaniem na wierzch wyłożyć po odrobinie pesto.

1 komentarz:

  1. Niby takie proste ale nigdy tak nie marynowałam mięsa. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń