Štruklji (Štrukli) jest tradycyjnym daniem serwowanym
niemal w całej północno-zachodniej Chorwacji. Może być pikantne lub słodkie,
duże lub małe, pieczone lub gotowane, podawane jako przystawka, obiad lub
deser. Štruklji z całą pewnością zadowoli podniebienie niejednego turysty. (cyt. )
Ciągle jeszcze wspominamy tegoroczne, cudowne wakacje w Chorwacji, dlatego z przyjemnością zaserwowałam to danie!
Struklji to nic innego jak pierogi, nieco inaczej przygotowane i znacznie mniej kłopotliwe niż nasze:)
Poczytałam trochę i postanowiłam przygotować wytrawną wersję tych pierogów ze znanym i lubianym większości nadzieniem ruskim: ziemniaki, twaróg i smażona cebulka!
Ciasto przygotowałam w misce, rozwałkowałam, wyłożyłam nadzienie, zrolowałam, zawinęłam w gazę i ugotowałam!
Przed podaniem wrzuciłam na kilka chwil na patelnię ze zrumienioną na oliwie cebulką.
Super!
składniki:
ciasto:
200 g mąki pszennej
125 ml mocno ciepłej wody
łyżka oliwy
duża szczypta soli
nadzienie:
200 g sera twarogowego niemielonego
300 g gotowanych ziemniaków
cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
ponadto:
cebula
oliwa
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie.
Twaróg z ziemniakami rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i mąkę, wymieszać łyżką, następnie ręką zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką.
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok 3 mm, na całej powierzchni rozłożyć nadzienie zostawiając ok 1 cm rant (ja nakładałam łyżką i uklepywałam ręką). Zwinąć roladę.
Zawinąć w gazę opatrunkową. Związać brzegi.
Roladę włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować ok 25 minut.
Gotową roladę odwinąć z gazy pokroić w ok 3 cm plastry.
Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką.
ale fajny przepis!
OdpowiedzUsuńWitam w akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2017".
OdpowiedzUsuńSama je kiedyś robiłam, tyle że w słodkiej wersji.
O widzisz, inny sposób na lepienie pierogów. Super 😃
OdpowiedzUsuń