Pokusiłam się jeszcze o zrobienie buraczków.
Nasze ulubione to te buraki z papryką, tamte robię rokrocznie, zawsze znikają do ostatniego słoiczka.
Tym razem zaciekawił mnie znaleziony w jakimś starym czasopiśmie przepis na buraki z czosnkiem.
Lubię czosnek i smak tej sałatki bardzo mi odpowiada, ale mojej córci niestety nie podchodzi.
składniki:
3 kg buraków ćwikłowych
5 cebul
10 ząbków czosnku
1,5 łyżki soli
3 łyżki oleju
zalewa:
2,5 szkl wody
0,5 szkl octu
1 szkl cukru
po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i goździków
łyżeczka gorczycy
Buraki umyć, ugotować, następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, od razu dodać do buraczków, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą.
Wymieszać, odstawić.
Składniki zalewy wymieszać, zagotować, odstawić na kilka minut.
Wciąż ciepłą zalewę wlać do buraczków, przykryć, odstawić na 24 godziny.
Buraki zagotować, nakładać do czystych słoików, zakręcać, pasteryzować o 5 minut.
Uwielbiam buraczki i robiłam w tym roku z papryką :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,jeszcze takich buraczków nie jadłam.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń