Sałatki robimy i zjadamy często i chętnie:)
Naszymi ulubionymi są takie ze świeżych warzyw, z serami, z sosem vinaigrete.
Gdzieś, kiedyś zobaczyłam sałatkę - jak grecką, ale z fetą obsmażaną w panierce. Postanowiłam spróbować.
Sałatka okazała się lekka, ale przy tym pożywana i sycąca.
Była smaczna, ale tylko świeża, po leżakowaniu w lodówce traciła niestety większość swoich walorów.
Dlatego polecam przygotowanie jej do natychmiastowego zjedzenia - świetnie sprawdzi się na różnych przyjęciach!
składniki:
sałata lodowa
2 pomidory
2 ogórki zielone
czerwona cebula
słoik czarnych drylowanych oliwek
czerwona papryka
100 g sera feta
jajko
bułka tarta
olej
sos:
4 łyżki oliwy
2 łyżki wody
łyżka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Składniki sosu wymieszać, odstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki.
Fetę pokroić w kostkę. Obtaczać w jajku i bułce tartej, smażyć partiami w rozgrzanym, dość głębokim oleju. Osączać na papierowym ręczniku.
Sałatę i cebulę pokroić w piórka, pomidory i obrane ogórki w kostkę, paprykę w paseczki.
Do warzyw dodać osączone oliwki, wlać sos, wymieszać,
Na wierzch wysypać smażone kawałki fety.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
o dziwo fety jeszcze nie smażyłam. ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńPodobną sałatkę robię, ale fety jeszcze nie smażyłam i miodu nie dodawałam 😉
OdpowiedzUsuń