Czarne porzeczki mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Działają oczyszczająco, przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii i grzybów. Redukują poziom cholesterolu, obniżają poziom cukru we krwi, regulują pracę nerek. Hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie czy reumatyzmie, wspomagają leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych oraz ogólnego wyczerpania organizmu. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy niedokrwistości, przyzębicy, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwość krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet zapaleniu gruczołu krokowego. (źródło).
W taki chłodny, jesienny wieczór, kiedy z każdym oddechem - chcąc nie chcąc - pochłaniamy miliony chorobotwórczych zarazków, dbanie o odporność organizmu jest priorytetem, obowiązkiem naszym! Profilaktycznie polecam kieliszeczek wybornej nalewki.
Teraz kolej na niezwykle aromatyczną, rozgrzewającą i pyszną nalewkę z porzeczek czarnych :)
składniki:
1 kg czarnej porzeczki
10 listków porzeczkowego krzewu
350 g cukru
250 ml spirytusu
250 ml wódki
gwiazdka anyżu
kilka goździków
klika ziarenek kolorowego pieprzu
laska cynamonu
Owoce umyć (nie ma potrzeby obierać z gałązek). Umieścić w słoju, zgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać cukier, wymieszać, odstawić na godzinę.
Dodać listki porzeczki i korzenne przyprawy, ponownie wymieszać, dolać alkohol.
Zakręcić słój, odstawić w ciemne miejsce na ok 6 tygodni.
Zlać płyn (owoce dobrze odcisnąć), przefiltrować, zlać do butelek, odstawić na ok 4 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz