Ciasto bardzo podobne do murzynka.
Proste w przygotowaniu, nie wymaga miksera ani żadnych innych urządzeń.
Wilgotne, aromatyczne i smaczne.
W mojej wersji z serowymi kulkami, smakowałoby znakomicie i bez nich.
Z pewnością zrobię podobne jeszcze nie raz.
składniki:
ciasto:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki sody
125 g margaryny
3/4 szkl cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki dżemu
2 jaja
kulki serowe:
200 g niemielonego twarogu
3/4 szkl kokosu
1 jajko
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ponadto:
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
ciemna czekolada
2-3 łyżki mleka
kokos
Twaróg rozetrzeć z jajem, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Odstawić do lodówki, ze schłodzonego oprószonymi mąką dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Margarynę rozpuścić, dodać mleko i kakao, wymieszać na gładką masę, lekko przestudzić, następnie dodać jogurt, jaja i dżem.
Mąkę przesiać z sodą. Dodać do kakaowej masy, wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, na wierzchu poukładać serowe kulki, lekko wciskając z ciasto.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 45 minut.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polewę rozsmarować na lekko przestudzonym cieście, wierzch posypać wiórkami kokosu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz