Trochę inne mielone; trochę lżejsze, trochę zdrowsze:)
Nam smakowały, podane z ziemniakami z wody i sałatką z buraczków.
składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
jajko
5 łyżek kaszy manny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Natkę pietruszki drobno siekamy.
Do mięsa dodajemy jajko, kaszę, pietruszkę i przyprawy, mieszamy dłońmi kilka minut (masa powinna być gładka i dobrze napowietrzona, klejąca).
Odstawiamy na ok 20 minut.
Dłońmi zwilżonymi zimną wodą nabieramy porcje mięsa, lepimy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Za tak dużą ilością pietruszki to nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńNigy nie robiłam takich pietruszkowych. Ekstra opcja. :)
OdpowiedzUsuń