Dziś szybki, prosty i efektowny pomysł na pyszne śniadanko.
Jajo zapiekane w awokado.
Podane ze skropionymi oliwą pomidorkami oraz kromeczką świeżego pieczywa - mmm - pycha!
Oczywiście, jeśli lubicie awokado, bo wiem, że nie wszystkim ten smak pasuje...
składniki:
awokado
2 nieduże jaja
odrobina oliwy
sól, pieprz
szczypior
Awokado umyć, rozciąć na pół, wyjąc pestkę.
Środek natrzeć solą i pieprzem, we wgłębienia po pestce wbić jajka.
Wierzch delikatnie skropić oliwą, jeszcze dosolić.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 15 minut, aż białka się zetną.
Po wyjęciu wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńO rany, pierwsze widzę takie cudo :-) Ciekawa jestem smaku! Pozdrawiam świątecznie :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje :) jeszcze nie jadłam awokado
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i wszystkiego dobrego w nowym roku!