poniedziałek, 29 stycznia 2018

chleb na drożdżach i kefirze

Niestety z uwagi na kapryśne samopoczucie nie mogę poszaleć w kuchni.
Stąd też moje tutaj "w kratkę" bywanie...

Dziś prosty, szybki i łatwy przepis na domowy chleb.

Możnaby określić go mianem rustykalny:)
Ciężki, treściwy, z dodatkiem ziaren, pożywny - czasem na takie właśnie pieczywo mam ochotę.
Zwłaszcza w taką pogodę, nie mniej kapryśną niż moje zdrówko ostatnio ;)


składniki:

500 g mąki pszennej typu graham
50 g świeżych drożdży
300 ml kefiru
200 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
łyżka cukru
3 łyżki nasion (opcjonalnie; u mnie sezam, siemię lniane, chia).

Drożdże rozetrzeć (najlepiej od razu w dużej misie) z cukrem, dodać łyżkę mąki i po 100 ml ciepłej wody i kefiru, odstawić do wyburzenia na ok 15 minut.

Wszystkie składniki chleba dodać do zaczynu, wymieszać następnie wyrobić rękami gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice, krótko wyrobić, uformować bochenek, wierzch ponacinać ostrym nożem, odłożyć jeszcze na ok 30 minut.

Chleb wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 180 stopni, trzymać chleb wewnątrz ok 90 minut.

Wypiekamy- pieczywo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz