Piernik staropolski obowiązkowo pojawia się na naszym bożonarodzeniowym stole już od lat.
Ciasto przygotowuję zwykle 11 listopada, z podanych w przepisie proporcji piekę duża blachę ciasta i furę małych pierniczków.
Co roku staram się przygotowywać inny krem do przełożenia tych przepysznych i rozpływających się w ustach piernikowych blatów.
Tym razem postawiłam na powidła śliwkowe oraz krem z kaszy manny o lekko migdałowym aromacie.
Pamiętać należy, że ciasto musi poleżeć żeby zmięknąć:)
Polecam również inne wersje ciasta: z nadzieniem marcepanowym, z kremem cytrynowym i powidłami, z kremem migdałowym, cytrusowa piramidka, z kremem karmelowym.
składniki:
3 blaty cienkie ciasta piernika staropolskiego
słoiczek powideł śliwkowych
krem:
2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
6 dużych łyżek kaszy manny
250 g miękkiego masła
polewa:
2 łyżki powideł śliwkowych
100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
Mleko wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia, na wrzące, wciąż mieszając wsypywać po łyżce kaszy. Gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce kaszy.
Pierwszy blat piernika posmarować powidłem i połowa kremu, wyłożyć drugi blat, lekko docisnąć, znów posmarować powidłem i resztą kremu, wyłożyć ostatni blat, docisnąć.
Powidła i połamaną w kostki czekoladę podgrzewać aż powstanie jednolita, lśniąca masa.
Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, ew. udekorować cukrową posypką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Musi być pyszny, bez dwóch zdań !!!!
OdpowiedzUsuńJa robiłam w tym roku pierwszy raz,ale ten piernik to poezja,zakochałam się w smaku :-)
OdpowiedzUsuń