Kotlety schabowe znają chyba wszyscy, dziś natomiast ja przygotowałam je w wyjątkowy sposób.
Taki prosty myk preferowany przez słynną restauratorkę-celebrytkę sprawił, że są to najlepsze kotlety, jakich kiedykolwiek próbowałam!
Delikatne, rozpływające się w ustach mięso o lekkim, cebulowym aromacie.
Super!
Muszą być koniecznie smażone na smalcu.
Podam sposób obróbki mięsa bez podania konkretnych ilości, każdy robi wszakże tyle kotletów, ile potrzebuje jego rodzina...
składniki:
schab
cebula
mleko
sól, pieprz
jajko
mąka
bułka tarta
smalec
Mięso pokroić w plastry, rozbić na cienkie kotlety.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso układać w szerokim naczyniu przekładając cebulą.
Wlać taką ilość mleka, żeby przykryła mięso, odstawić na minimum 2-3 godziny.
Mięso wyjąć z marynaty, osączyć, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Potwierdzam robię tak też kotlety i są pyszne.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń