poniedziałek, 5 lutego 2018

schabowy wg Magdy Gessler

Kotlety schabowe znają chyba wszyscy, dziś natomiast ja przygotowałam je w wyjątkowy sposób.
Taki prosty myk preferowany przez słynną restauratorkę-celebrytkę sprawił, że są to najlepsze kotlety, jakich kiedykolwiek próbowałam!

Delikatne, rozpływające się w ustach mięso o lekkim, cebulowym aromacie.
Super!

Muszą być koniecznie smażone na smalcu.

Podam sposób obróbki mięsa bez podania konkretnych ilości, każdy robi wszakże tyle kotletów, ile potrzebuje jego rodzina...



składniki:
schab
cebula
mleko

sól, pieprz
jajko
mąka
bułka tarta

smalec

Mięso pokroić w plastry, rozbić na cienkie kotlety.
Cebulę pokroić w piórka.
Mięso układać w szerokim naczyniu przekładając cebulą.
Wlać taką ilość mleka, żeby przykryła mięso, odstawić na minimum 2-3 godziny.

Mięso wyjąć z marynaty, osączyć, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto.

1 komentarz:

  1. Potwierdzam robię tak też kotlety i są pyszne.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń