piątek, 19 stycznia 2018

nalewka truskawkowa

Do truskawkowego sezonu jeszcze baaardzo daleko.

Kto jednak w odpowiednim czasie zadbał o zrobienie różnych truskawkowych przetworów, teraz może cieszyć się i delektować choć namiastką ich słodkiego smaku.

Do moich domowych nalewek w tym roku po raz pierwszy dołożyłam truskawkówkę.
Ten aromatyczny, pyszny trunek o prześlicznej, czerwonej barwie umili wiele zimnych i wietrznych wieczorów.

Radzę zapamiętać ten przepis i w odpowiednim czasie nastawić taką nalewkę :)



składniki:

1,5 kg truskawek
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
500 ml spirytusu nalewkowego
250 ml wódki

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić w połówki lub ćwiartki.
Poukładać w dużym słoju, przesypując cukrem. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok 24 godziny, od czasu do czasu potrząsając słojem, aby wytworzyło się jak najwięcej soku.

Następnie dodać alkohol, zakręcić i odstawić w ciemnym miejscu na min. 6 tygodni.

Po tym czasie nalewkę zlać, wymieszać z sokiem z cytryny, przefiltrować, przelać do butelek, odstawić jeszcze na ok 2 tygodnie.



1 komentarz: