Kto jednak w odpowiednim czasie zadbał o zrobienie różnych truskawkowych przetworów, teraz może cieszyć się i delektować choć namiastką ich słodkiego smaku.
Do moich domowych nalewek w tym roku po raz pierwszy dołożyłam truskawkówkę.
Ten aromatyczny, pyszny trunek o prześlicznej, czerwonej barwie umili wiele zimnych i wietrznych wieczorów.
Radzę zapamiętać ten przepis i w odpowiednim czasie nastawić taką nalewkę :)
składniki:
1,5 kg truskawek
0,5 kg cukru
sok z jednej cytryny
500 ml spirytusu nalewkowego
250 ml wódki
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić w połówki lub ćwiartki.
Poukładać w dużym słoju, przesypując cukrem. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok 24 godziny, od czasu do czasu potrząsając słojem, aby wytworzyło się jak najwięcej soku.
Następnie dodać alkohol, zakręcić i odstawić w ciemnym miejscu na min. 6 tygodni.
Po tym czasie nalewkę zlać, wymieszać z sokiem z cytryny, przefiltrować, przelać do butelek, odstawić jeszcze na ok 2 tygodnie.
Super przepis 😀
OdpowiedzUsuń