Cienkie, aromatyczne ciasto z dodatkiem oliwek, zapieczone na nim pesto, szynka dojrzewająca, ser mozzarella i pomidory, na wierzchu zaś rukola świeże oliwki i ser feta.
Do takiej pizzy absolutnie nie pasuje keczup...jak w prawdziwej włoskiej trattorii powinniśmy wierzch zwilżyć jedynie dobrej jakości oliwą.
Tak podana pizza jest
nie tylko zdrowsza i smaczniejsza, ale też znakomicie wygląda :)
składniki:
zaczyn:
30 g świeżych drożdży
1 szk ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka mąki
ciasto właściwe:
0,5 kg mąki
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
3/4 szkl oliwek bez pestek
do zapieczenia:
2 łyżki zielonego pesto
120 g szynki dojrzewającej
125 g mozzarelli
2 pomidory
do podania:
rukola
ser feta
garść oliwek
oliwa z oliwek
Drożdże wkruszyć do wody, dodać mąkę i miód, wymieszać,
odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać zaczyn, sól i łyżkę oliwy, wyrobić
gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy.
Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut.
Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta,
ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze
na ok 30 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w plastry, szynkę porwać na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć do pożądanego kształtu
(ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika).
Wierzch posmarować pesto, wyłożyć dodatki do zapieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do
180 stopni przez ok 20 minut.
Fetę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Rukolę umyć, osuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu pizzy rozłożyć wypłukaną rukolę, fetę i oliwki, całość delikatnie skropić oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz