czwartek, 8 lutego 2018

pączki tiramisu

Tłusty czwartek - podobno niezjedzenie pączka w tym dniu przynosi pecha ;)

U mnie pączki w bardzo nowoczesnym wydaniu.

Pyszne, puchate ciasto przełożone grubą warstwą kremu z mascarpone o lekko migdałowym aromacie, oprószonym kakao, na wierzchu kawowy lukier.

Wyglądają smakowicie i są pyszne!

Zainspirowałam się tutaj, ale zrobiłam po swojemu...



składniki:

ciasto:
zaczyn:
1 szkl ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
łyżka mąki
łyżka cukru
ciasto właściwe:
550 g mąki pszennej
70 g cukru
2 jajka
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
100 g stopionego masła
2 łyżki amaretto

krem:
200 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto

kakao

lukier:
1 szkl cukru pudru
3 łyżki mocnej kawy

ponadto:
tłuszcz do smażenia


Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę, wymieszać. Odstawić rozczyn na ok 10 minut.

Mąkę przesiać, dodać rozczyn, sól, jaja i żółtka, cukier i amaretto. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło.

Ciasto odłożyć pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, uformować okrągłe pączki, odstawić do napuszenia na ok 30 minut.

Smażyć w rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z obu stron (jeżeli tłuszcz będzie zbyt gorący pączki zrumienią się na zewnątrz i będą surowe w środku).
Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku, wystudzić, przekroić na pół.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, amaretto i mascarpone, zmiksować krótko tylko do uzyskania sztywnego kremu.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką.
Wyciskać krem na połówki pączków, oprószyć lekko kakao, przykrywać drugą polówką.

Cukier puder utrzeć z kawą na kremowy lukier, polewać wierzch pączków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz