środa, 17 października 2018

korzenne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Jesień rozpieszcza nas tego roku :)
Nieczęsto zdarza się, że w połowie października, w pełnym słońcu możemy usiąść sobie na tarasie i podziwiać feerię ciepłych, jesiennych barw!

A jak już sobie tak usiądziemy, to warto mieć ze sobą filiżankę herbatki i kawałek aromatycznego ciasta!
Takie korzenne ciasto ze śliwkami i kruszonką będzie idealne.

Zachwyca zapachem i smakiem; a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil.

Polecam:)



składniki:
ciasto:
200 g masła
150 g cukru
4 jaja
300 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

kruszonka:
125 g masła
185 g mąki
140 g cukru

ponadto:
śliwki
tłuszcz i bułka tarta do blaszki

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Odłożyć na czas przygotowywania ciasta.

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jaju. Następnie wsypać resztę składników, utrzeć gładkie ciasto.

Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.
Gęsto ułożyć wypestkowane połówki śliwek.
Na wierzch równą warstwą wysypać kruszonkę.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut (do tzw suchego patyczka).

4 komentarze:

  1. An fascinating dialogue is value comment. I think that it is best to write more on this topic, it won't be a taboo topic however generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers gsn casino slots

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń