Jesień rozpieszcza nas tego roku :)
Nieczęsto zdarza się, że w połowie października, w pełnym słońcu możemy usiąść sobie na tarasie i podziwiać feerię ciepłych, jesiennych barw!
A jak już sobie tak usiądziemy, to warto mieć ze sobą filiżankę herbatki i kawałek aromatycznego ciasta!
Takie korzenne ciasto ze śliwkami i kruszonką będzie idealne.
Zachwyca zapachem i smakiem; a przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil.
Polecam:)
składniki:
ciasto:
200 g masła
150 g cukru
4 jaja
300 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kruszonka:
125 g masła
185 g mąki
140 g cukru
ponadto:
śliwki
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Odłożyć na czas przygotowywania ciasta.
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jaju. Następnie wsypać resztę składników, utrzeć gładkie ciasto.
Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto.
Gęsto ułożyć wypestkowane połówki śliwek.
Na wierzch równą warstwą wysypać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 50 minut (do tzw suchego patyczka).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAn fascinating dialogue is value comment. I think that it is best to write more on this topic, it won't be a taboo topic however generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers gsn casino slots
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń