Pozostając w temacie jesiennych słodkości dziś proponuję przepyszne serowe racuchy z jabłkami.
Takie twarogowe placuszki smakują naprawdę wybornie.
Podane z gęstym jogurtem greckim, lekko oprószone cynamonem - prawdziwa uczta dla nosa, oczu i podniebienia:)
składniki:
250 g twarogu
3 jaja
łyżka cukru
3 łyżki mąki
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jabłka
ponadto:
tłuszcz do smażenia
jogurt grecki
cukier puder i cynamon do posypania
Ser utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ekstrakt i przesianą mąkę.
Białka ubić na sztywną pianę z solą, delikatnie wymieszać z masą serową.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z ciastem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Porcje ciasta nakładać łyżką, smażyć z obu stron na złoto.
Układać na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Racuchy podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Zjadłabym takie racuchy z wielką ochotą, ale znowu jestem na diecie więc na razie mogę tylko popatrzeć na te twoje :)
OdpowiedzUsuńjesienią diety niewskazane, trzeba się wzmocnić przed zimą :)
UsuńApetytu narobiłaś mi strasznego, a tu noc ciemna. Twaróg mam, jajka i jabłka są, chęci też, rano działam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
mam nadzieję, że racuchy się udały i smakowały :)
UsuńRobię racuchy z jabłkami, ale nigdy z twarogiem. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńwww.skladrekodziela.blox.pl
koniecznie! pozdrawiam :)
Usuń