Przygotowanie tego wypieku zajmuje sporo czasu, ale efekt jest oszałamiający.
Wygląda wspaniale, smakuje wyśmienicie.
Najlepiej pracę rozłożyć sobie na dwa kolejne dni, pierwszego upiec ciasto orzechowe i serową wkładkę, kolejnego przygotować krem; złożyć i udekorować tort.
Przepis powstał z połączenia wypróbowanych wcześniej w innych wypiekach części.
Tort przygotowałam na urodziny mojej Mamy, wszystkim bardzo smakował.
Wierzch udekorowałam kremem na bazie serka mascarpone i osypałam siekanymi orzechami, oczywiście każdy może zrobić to po swojemu.
składniki:
składniki:
ciasto:
5 jaj
200 g cukru
250 g mielonych orzechów
1 łyżka buki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
600g twarogu trzykrotnie mielonego
3/4 szkl cukru
2 jaja
1/2 szkl jogurtu greckiego
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem:
200 g masła
400 g twarogu trzykrotnie mielonego
2 łyżki cukru pudru
do dekoracji:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i bułką tartą.
Jaja ubić z cukrem, delikatnie wmieszać orzechy z dodatkami.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok 45 minut.
Po upieczeniu ostrożnie wyjąć ciasto orzechowe razem z papierem, odstawić do wystudzenia.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.
Wszystkie składniki masy serowej wymieszać mikserem tylko do
połączenia składników.
Przełożyć do tortownicy.
Przed włożeniem ciasta na dolnej półce piekarnika umieścić
szeroką formę z wrzącą wodą.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 150
stopni.
Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, następnie kilka
godzin (najlepiej całą noc) schłodzić w lodówce.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodawać
stopniowo ser.
(Ten krem jest bardzo smaczny, ale niestety lubi się czasem zwarzyć. Gdyby tak się zdarzyło, należy misę z kremem umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą, mieszać łyżką do czasu, aż krem nieco zrzednie i składniki się połączą, następnie schłodzić i dopiero wówczas przekładać tort).
Wystudzone ciasto orzechowe przekroić na dwie części.
Dwie łyżki kremu odłożyć do dekoracji.
Na dolnym krążku orzechowym rozłożyć połowę kremu, wyłożyć ciasto serowe, rozsmarować drugą część kremu, przykryć drugim ciastem orzechowym, lekko docisnąć.
Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu.
Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wmieszać serek mascarpone. Tak przygotowany krem świetnie nadaje się do dekoracji tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz