czwartek, 8 listopada 2018

łabędzi puch

W ten kolejny, piękny i słoneczny jesienny dzień chciałam zaprosić wszystkich na przepyszne ciasto o wdzięcznej nazwie łabędzi puch.

Już bardzo dawno zapisałam sobie przepis do wypróbowania, jakoś jednak wcześniej nie było okazji.
To, co najbardziej mnie zaciekawiło i zaintrygowało w tym cieście, to krem przygotowany z dodatkiem...czerstwych bułeczek!
Nie mogłam sobie wyobrazić, jak taki krem będzie wyglądać i smakować; okazało się, że jest naprawdę pyszny :) Przypomina nieco znany i lubiany krem budyniowy. Dodatek kokosu nadaje mu nieco egzotycznego charakteru ;)

Do mojego ciasta zamiast owocowego dżemu (jak jest w oryginalnym przepisie) postanowiłam przygotować frużelinę malinową, z owoców, które zebrałam i zamroziłam latem.

Podsumowując: łabędzi puch to wyjątkowe, smaczne i dekoracyjne ciasto biszkoptowe z maślanym kremem kokosowym z dodatkiem czerstwych kajzerek, frużeliną malinową i kokosową posypką - sam raz do popołudniowej herbatki lub kawy.
Sprawdzi się również na mniejszych i większych uroczystościach.



składniki:
biszkopt:
6 jaj
2 łyżki wody
1 i 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
2 czerstwe kajzerki
3/4l mleka
1/2 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła

frużelina:
300 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
duża łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka żelatyny

posypka:
łyżka masła
łyżka cukru
100 g kokosu



Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem, delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
Wyjąć, wystudzić, przekroić na dwie części. 


Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. 
Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.



Bułki namoczyć w szklance mleka.
Gdy już dobrze namokną, rozdrobnić dokładnie widelcem, dodać wiórki kokosowe.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do wrzącego, dodać masę kokosowo-bułkową. 
Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Ugotowana masę odstawić do wystudzenia. 
Masło utrzeć na puch, dodając masę kokosową. 

Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć malinową frużelinę, następnie wyłożyć 2/3 kremu.
Przykryć drugim blatem biszkoptu, rozsmarować resztę kremu.
Wierzch posypać kokosową posypką, lekko docisnąć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz