Już bardzo dawno zapisałam sobie przepis do wypróbowania, jakoś jednak wcześniej nie było okazji.
To, co najbardziej mnie zaciekawiło i zaintrygowało w tym cieście, to krem przygotowany z dodatkiem...czerstwych bułeczek!
Nie mogłam sobie wyobrazić, jak taki krem będzie wyglądać i smakować; okazało się, że jest naprawdę pyszny :) Przypomina nieco znany i lubiany krem budyniowy. Dodatek kokosu nadaje mu nieco egzotycznego charakteru ;)
Do mojego ciasta zamiast owocowego dżemu (jak jest w oryginalnym przepisie) postanowiłam przygotować frużelinę malinową, z owoców, które zebrałam i zamroziłam latem.
Podsumowując: łabędzi puch to wyjątkowe, smaczne i dekoracyjne ciasto biszkoptowe z maślanym kremem kokosowym z dodatkiem czerstwych kajzerek, frużeliną malinową i kokosową posypką - sam raz do popołudniowej herbatki lub kawy.
Sprawdzi się również na mniejszych i większych uroczystościach.
składniki:
biszkopt:
6 jaj
2 łyżki wody
1 i 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
2 czerstwe kajzerki
3/4l mleka
1/2 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła
frużelina:
posypka:
łyżka masła
łyżka cukru
100 g kokosu
krem:
2 czerstwe kajzerki
3/4l mleka
1/2 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g masła
frużelina:
300 g malin (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
duża łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka żelatynyposypka:
łyżka masła
łyżka cukru
100 g kokosu
Jaja z dodatkiem wody ubić z cukrem, delikatnie wmieszać
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut.
Wyjąć, wystudzić, przekroić na dwie części.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą
sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do
wrzenia, zdjąć z ognia.
Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić,
połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić.
Bułki namoczyć w szklance mleka.
Gdy już dobrze namokną, rozdrobnić dokładnie widelcem, dodać wiórki kokosowe.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do wrzącego, dodać masę kokosowo-bułkową.
Gdy już dobrze namokną, rozdrobnić dokładnie widelcem, dodać wiórki kokosowe.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do wrzącego, dodać masę kokosowo-bułkową.
Gotować na małym ogniu, cały
czas mieszając, do czasu aż zgęstnieje.
Ugotowana masę odstawić do wystudzenia.
Ugotowana masę odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, dodając masę kokosową.
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni
mieszając. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki
przestudzić.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć malinową frużelinę, następnie wyłożyć 2/3 kremu.
Przykryć drugim blatem biszkoptu, rozsmarować resztę kremu.
Wierzch posypać kokosową posypką, lekko docisnąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz