Powiem wprost; nigdy nie piekłam i nie jadłam pyszniejszych, bardziej mięciutkich i delikatnych bułeczek.
Lekko słodkie, maślane, smakują zarówno solo, jak i z dodatkiem serka, nutelli, dżemu, czy co tam sobie jeszcze można wymyślić.
Sekretem ich wyjątkowości jest chyba przyrządzenie czegoś w rodzaju zasmażki i dodanie jej do drożdżowego ciasta. Z podobną recepturą spotkałam się już dawno temu, podczas przygotowywania pączków parzonych z przepisu Babci.
Polecam gorąco
składniki:
tangzhong (zasmażka):
3 łyżki wody,
3 łyżki mleka,
2 łyżki mąki
ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
30 g świeżych drożdży,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
duże jajko,
60 g miękkiego masła
ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki i mleko, odstawić na kilka minut do wyburzenia.
Przygotować tangzhong: mąkę z wodą i mlekiem wymieszać w
rondelku, cały czas mieszając zagotować, powinna powstać gładka pasta/zasmażka.
Zdjąć z ognia, natychmiast dodać masło, rozprowadzić aż się rozpuści, lekko
wystudzić.
Pastę i pozostałe składniki ciasta dodać do drożdżowego zaczynu. Wyrobić
gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce, bez przeciągów. Po wyrośnięciu podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować,
zawijać brzegi do środka i zrolować (podobnie jak robi się krokiety). Ułożyć na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok. 15 minut do
wyrośnięcia.
Posmarować bułeczki jajkiem, piec w 180C około 20 minut, do uzyskania ładnego,
złotego koloru.
Ale tu super różnych przepisów..musze częściej zaglądać:)
OdpowiedzUsuńIt gives you an honest chance to seek out the simplest HD quality. Of course, people want to observe Pinoy Replay because it's difficult.
OdpowiedzUsuńThe Pinoy channel broadcasts a selection of Pinoy Teleserye and shows bringing Filipino families together by providing a satisfying time.
OdpowiedzUsuń