Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree zyskuje nie tylko piękny, pomarańczowy kolor, ale i niezwykłą miękkość oraz wyjątkowy smak.
Takie ciasto również-dłużej niż zwykle- zachowuje świeżość.
Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi i ze śliwkami, pachnące cynamonem jest pyszne!
składniki:
ciasto:
zaczyn:
100 ml ciepłego mleka
30 g świezych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
ciasto właściwe:
290 g mąki pszennej
20 ml dyniowego puree
cały zaczyn
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek cukru
50 g stopionego masła
szczypta soli
ponadto:
powidła śliwkowe
śliwki
białko
cukier puder
tłuszcz do blaszki
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić zaczyn na ok 10 minut do tzw. wyburzenia.
Mąkę przesiać, dodać sól, puree, zaczyn drożdżowy, cukier, jajko i żółtko, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając schłodzony tłuszcz.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować powidła.
Ciasto zwinąć w roladę, a następnie w ślimaka i ułożyć w natłuszczonej tortownicy.
Na wierzch wyłożyć śliwki, przykryć i odstawić jeszcze na ok 15 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch posmarować rozkłóconym białkiem.
Piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
-
Dziś chciałam podzielić się odkrytym przeze mnie niedawno przepisem na ciasto, które już zrobiło u mas furorę:) Jest szybkie i łatwe do prz...
-
Sezon przetworów właściwie już za nami. W tym roku nie zrobiłam ich zbyt wiele, tylko tylko te, bez których nie możemy się obyć, tu muszę ...
-
Pierwszy raz z nalewką pigwową spotkałam się kilkanaście lat temu, był to popisowy trunek pewnego miłego, starszego Pana, u którego czasem w...
Piękny kolorek ma to ciasto :)
OdpowiedzUsuń